Article Spillmag Asia

Per Dannon Har

Aquells que vulguin una copa de vi negre mentres mengen una carn, o prenen una copa de xerès dolç en acabar l’àpat, coneixeran els vins espanyols.

Per ubicar-se a la regió única de Catalunya, que per si sola ja ofereix molta diversitat i dinamisme per als aficionats al vi, M.S.B. Somms & Vineyards, va llançar recentment una col·lecció de sis vins que provenen de diferents zones vitivinícoles de Catalunya i fets només amb varietats de raïms autòctons.

Amb un enfocament únic, M.S.B Somms & Vineyards, una empresa amb seu a Barcelona del Sommelier i Restaurador Miquel Sabrià Bernabeu (d’aquí el nom de l’empresa), elabora vins en produccions limitades i en estreta col·laboració amb diferents cellers catalans.

És una col·laboració literal entre el Sommelier Miquel i els enòlegs que coneix i amb qui té amistat per elaborar aquests. Cadascun dels sis vins prové d’una Denominació d’Origen de Catalunya (D.O) diferent, amb enòlegs únics i tots amb un estil característic de la zona.

També val la pena destacar les etiquetes de les ampolles de vi. L’artista de Singapur Mary Bernadette Lee va crear aquestes originals obres d’art utilitzant pintura acrílica i aquarel·la per als sis vins mentre visitava les vinyes i cellers de Catalunya per inspirar-se.

Tenen un significat i un detall complex. L’etiqueta de Pur, per exemple, vol destacar el regal del temps a les muntanyes del Priorat: com és un regal en si mateix i també un regal de coses que estimem, com el vi. Si us fixeu bé a l’obra d’art, entre les vinyes es pot veure una petita figura d’en Miquel.

Hi ha molt més sobre la procedència dels vins i el per què en Miquel va decidir treballar amb aquests enòlegs en particular, però això és una cosa que es millor compartida per ell i després d’haver tastat els vins per tu mateix.

Quantitats molt limitades de la col·lecció ara estan disponibles en mercats seleccionats. Dirigiu-vos a la web de M.S.B. Somms & Vineyards per a més informació, o a la botiga online La Cosecha Web Store. 

Lila 2020, per exemple, és un rosat elaborat a l’Empordà amb el jove enòleg de quarta generació Josep Serra, amb un cupatge de les varietats de raïm de Garnatxa Negra i Macabeu. De color salmó lleuger amb una acidesa brillantment marcada i atractives notes de fruites vermelles, aquest vi s’inspira amb els famosos rosats de la Provença, a França.

Després hi ha Daurat 2019, elaborat amb el reconegut enòleg Ramon Parera al Penedès, una de les regions vinícoles més antigues d’Espanya. Majoritàriament fet amb la varietat de raïm Xarel·lo i afegint-hi una mica de Malvasia de Sitges, aquest blanc parcialment envellit és cruixent-sec, afilat i desprèn mineralitat.

L’altre blanc de la col·lecció és Blanca 2020, amb col·laboració de Joan Angel Lliberia, elabora a la Terra Alta aquest blanc fet 100% amb Garnatxa Blanca, envellint el vi durant només 4 mesos en botes de roure francès per aportar-hi una pinzellada de roure, que complementa bé amb seva frescor natural, expressant notes de meló-pera i matisos florals.

El més lleuger dels negres és Essència 2019, fet a la Conca de Barberà, on col·labora amb l’apassionat enòleg Bernat Andreu  elaborant un vi elegant, amb graduació alcohòlica moderada i amb una explosió de fruits vermells provinents de la varietat de raïm Trepat. Ens agrada la senzillesa al beure´l, però sense renunciar al boquet aromàtic d’espècies que val la pena assaborir.

Un dels nostres preferits personals és Aura 2019. Elaborat a la regió del Montsant, i amb col·laboració de l’enòleg Joan Ignasi Domènech utilitzant la varietat de raïm Garnatxa Negra, aquest vi és potent i amb cos, envellit tant en botes de roure com en ous de formigó. El resultat és un vi negre complex i agradable, però amb l’estructura, tanins i l’acidesa adequada per a un major potencial d’envelliment.

Finalment, hi ha Pur 2018, un autoproclamat favorit del mateix Miquel, fet amb els enòlegs Josep Maria del Àguila i Mayte Pellicer amb qui elabora aquest vi del Priorat amb les varietats de raïm Carinyena i Garnatxa Negra (alguns de vinyes centenàries), que després s’envelleix abans de ser embotellat sense filtrar ni clarificar. Trobareu notes de gerds, groselles negres i espècies, resultant en un vi de mig cos i amb un final llarg i persistent.

Dannon Har

Sobre l’Autor

Dannon Har és l’editor en cap de Spill. Descobrint el seu do innat per beure només a una edat madura, no escatima temps intentant trobar gotes més delicioses per beure durant la seva estada a la Terra. Quan no està a Spill ultimant detalls, passa el seu temps elaborant delicioses libacions i compartint-les amb la gent que visita el seu Home Bar.

This website uses own and third party cookies for its proper functioning and for analytical purposes. By clicking the Accept button, you agree to the use of these technologies and the processing of your data for these purposes.   
Privacidad